Litewskie kołduny, gruzińskie chinkali, azerbejdżanska diuszbara i wiele innych rodzajów pierogów będzie można posmakować od piątku do poniedziałku w restauracji Klukovka przy al. Jana Pawła II 45a lok. 46.
Festiwal Pierogów ma na celu pokazanie różnych rodzajów pierogów z krajów b. ZSRR. „Pierogowo” będziemy podróżować przez Litwę, Ukrainę, Kaukaz, aż do Buriacji. Organizatorzy zamierzają przygotować:
- litewskie kołduny
- gruzińskie chinkali
- azerbejdżanską diuszbarę
- biurackie pozy
- uzbeckie manty z dynią
- ukraińskie wareniki z kapustą i grzybami,
- pielmieni
- uzbecką czuczwarę
- wareniki ukraińskie i huculskie
- manty z wieprzowiną oraz baraniną
- mandu, które można było poznać w trakcie dni rosyjskojęzycznych Koreańczyków
Dodatkowo w sobotę przed Klukovką autorskie pierogi zaserwuje Inessa Kim, właścicielka bistro KIM T&V. Festiwal potrwa do poniedziałku do godz. 20.