Strona główna AKTUALNOŚCI Wybrano najlepsze pączki na Woli

Wybrano najlepsze pączki na Woli

Pączek z Woli
Pączek z Woli

W tym roku Urząd Dzielnicy Wola wytypował do konkursu na najlepszego pączka sześć cukierni.

  1. Bakery Browary Warszawskie, Grzybowska 56
  2. Cukiernia Włodzimierz Czubak, Monte Cassino 13
  3. Piekarnia na Woli, Sokołowska 41
  4. Cukiernia Jerzy Waldemar Zosicz, Żelazna 64
  5. Cukiernia Pawłowicz, Żelazna 74
  6. Piekarnia Andrzej i Mariusz Tomaszewscy, Żytnia 64

A Zagoździńcy?

W ubiegłym roku jurorzy długo debatowali nad smakiem, zapachem, kształtem i innymi walorami wypieków. Ostatecznie zwyciężyła pracownia Zagoździńscy z ul. Górczewskiej 15. Ich pączki są słynne od 1925 roku nie tylko w Warszawie, a raczył się nimi m.in. marszałek Piłsudski. W tegorocznej edycji zwycięzcy z 2021 roku znaleźli się w jury, a ich pączki nie były oceniane. Zostali również partnerami wydarzenia. Dlatego nie brali udziału w rozgrywce.

Konkurs

Każdy z członków ośmioosobowego jury spróbował po sześć pączków z różnych pracowni, nie wiedząc, z której pochodzi wypiek. Po dogłębnej analizie ich smaku i burzliwej dyskusji, która trwała ponad 2 godziny przyznano tytuł Wolskiego Pączusia 2022.

Jurorzy, zasiadający w jury konkursu Wolski Pączuś 2022, że

Najlepsze pączki na Woli robi
„Jerzy Waldemar Zosicz”
z ulicy Żelaznej 64

Oceniało Jury:

  • Grażyna Orzechowska – Mikulska, zastępczyni burmistrza Woli
  • Urszula Kęcik – Staniszewska, zastępczyni przewodniczącej Rady Dzielnicy Wola
  • Sylwia Tomaszkiewicz, właścicielka Pracowni Cukierniczej ,,Zagoździńscy”;
  • Andrzej Polan, szef kuchni, bloger, autor książek i programów kulinarnych;
  • Marcin Suchenek, nauczyciel technologii żywienia w ZSim. M. Konarskiego;
  • Elżbieta Kowalska, przewodnicząca Wolskiej Rady Seniorów;
  • Borys Raczyński, z Młodzieżowej Rady Dzielnicy, (LO im. CK Norwida);
  • Maciej Polesiak, 15-letni wolontariusz w Domu Powstańców Warszawskich.

Krzysztof Strzałkowski, burmistrz dzielnicy Wola:

Na dwa dni przed „tłustym czwartkiem” zorganizowaliśmy konkurs na najlepszego pączka w dzielnicy, aby ułatwić mieszkańcom decyzję.

Grażyna Orzechowska-Mikulska, wiceburmistrz Woli:

Serdeczne gratulacje dla zwycięzców, bo rywalizacja była wyjątkowo wyrównana i zacięta.  Mamy nadzieję, że tytuł „Wolskiego Pączusia” znajdzie swoje odzwierciedlenie w sprzedaży w „tłusty czwartek” oraz że wszyscy uczestnicy naszego konkursu będą mieli jutro ręce pełne roboty.

Urszula Kęcik-Staniszewska, wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy Wola:

Do tej pory nie do końca rozumiałam pączki i nie przepadałam za nimi, ale dzięki temu spotkaniu zmieniałam zdanie.

Sylwia Tomaszkiewicz z cukierni Zagoździnscy:

Każdy ma inny smak, inne kubki smakowe, jemy też oczami, ale niektóre pączki mnie naprawdę ujęły.

Kolejne miejsca przypadły:

  1. Cukierni Pawłowicz z ulicy Żelaznej 74
  2. Bakery Browary Warszawskie z Grzybowskiej 56.

Zanim przystąpiono do wyboru najlepszych pączków na Woli, jury przetestowało wypieki oferowane w punktach handlowych piekarń, które oferują pieczywo i słodycze w różnych częściach Woli, ale również w innych lokalizacjach.

Największe uznanie zyskał pączki z piekarni Grzybki, wyprzedzając te oferowane w punktach Putka, Lubaszka, Oskroba, SPC i Gromulski. Jury zgodnie jednak przyznało, że nie sposób porównywać masową produkcję do wyrobów rzemieślniczych.

Konkurs Wolski Pączuś

organizowany jest od kilku lat z okazji „tłustego czwartku” przez Urząd Dzielnicy Wola. Zawody polegały na zjedzeniu w jak najkrótszym czasie 5 pączków, a zwycięzcy otrzymywali tytuł „Wolskiego Pączusia” w dwóch kategoriach – kobiet i mężczyzn. Rekord wynosi 72 sekundy, jednak na jego pobicie musimy jeszcze poczekać przynajmniej rok, w związku z sytuacją pandemiczną. Zamiast tego urzędnicy zdecydowali się wspomóc przedsiębiorców i zorganizować konkurs na najsmaczniejszego pączka, którego będzie można przetestować i kupić w ramach obchodów „tłustego czwartku”.