Zniknął kolejny zakład przemysłowy w Warszawie – Zakłady Mleczarskie Wola przy ulicy Redutowej.
W latach 70. ubiegłego wieku mieszkańcy Warszawy spożywali blisko 800 tysięcy litrów produktów mleczarskich dziennie.
Aby zapewnić odpowiednie zaopatrzenie, zdecydowano się na budowę w Warszawie nowego zakładu znacznie nowocześniejszego niż już istniejące. Koncepcję techniczną i architektoniczną opracowało biuro projektowo-konstrukcyjne Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
Projekt i wykonanie urządzeń było dziełem norweskiej firmy Landtehknikk A/L. Głównym projektantem był inż. Leif Tomansgort, ze strony polskiej inż. arch. Jakub Dalgiewicz. Konstrukcję budynków wykonał „Dźwigar” specjalizujący się w budownictwie przemysłowym. Montażem wyposażenia zajęli się Norwedzy.
1 listopada 1975 r. po 18 miesiącach budowy nastąpił rozruch technologiczny. Pełne możliwości produkcyjne zakład miał osiągnąć 15 marca 1976.
Do obsługi linii produkcyjnych zakład potrzebował 87 osób. Produkty mogły być pakowane do butelek, kubków lub w torebki z tworzywa.
W 1992 roku zakład wydzierżawił, a następnie przejął, jeden z wielkich producentów w branży mleczarskiej – Danone.
W 2015 roku firma zdecydowała się całą produkcję skupić w drugim ze swoich zakładów, znajdującym się w Bieruniu. Po rozbudowie tamtej fabryki zakład w Warszawie zamknięto.
Po rozbiórce zakładu na działce ma powstać osiedle mieszkaniowe. Planowana inwestycja budzi wątpliwości ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo Cmentarza Wolskiego i Parku Powstańców Warszawy.
Tekst: Krzysztof Olszak – Tu Było Tu Stało
Zdjęcia: Mateusz M. Opasiński – Tu Było Tu Stało
Styczeń 2021.
Projekt Tu Było Tu Stało: [LINK]